Solarplaza Summit | France

This event has been held already. View our new edition here

Wednesday 15 June 2022

19:00

Pre-Conference Networking Event

The dinner will take place in Bofinger Paris 

The Networking Event will take place in Bofinger Paris

Powered by

Thursday 16 June 2022

Program


08:30

Arrival & Registration

presentation

30 min.

Session Topics:

09:00

Opening Words

presentation

10 min.

Alex Taylor

Ramses Struijker Boudier

Solarplaza

Session Topics:

Session I

The Road to Tripling France's PV Capacity by 2028

09:10

The Plan to Double the Market in 2 Years and Triple in 5 Years

presentation

20 min.

Amaury Korniloff

Enerplan

Session Topics:
  • How will the development of commercial and utility scale projects be supported?
  • What market segments offer interesting opportunities?
  • What are the challenges for stakeholders in the French market in the coming years?
     

09:30

How Will the New Policy and Tender Scheme Contribute to Tripling PV Applications?

presentation

20 min.

Nicolas Clausset

Ministère de la Transition énergétique

Session Topics:
  • What are the goals of France's Energy Policy (PPE) with regard to solar PV?
  • How will the multi-annual Energy Plan stimulate project development?
  • What are the ambitions of the tender program and how does it actually work?

09:50

French Solar Market Developments: From Supply Chain to Local Solar Development

panel

50 min.

moderator

Alex Taylor

Josefin Berg

S&P Global Commodity Insights

Eric Magistrello

Sungrow

Marceau Leroux

Enerparc AG

Christophe Dezothez

Trina Solar

Session Topics:
  • How will current supply chain constraints impact project development?
  • How and where are grid and construction constraints impacting project development?
  • How can value chain and stakeholder management be optimized?

10:40

Networking Break

Session Topics:

Session II

Driving French Market Growth: Financing & PPAs

11:20

Unlocking PV Potential: Investor's Takeaways

panel

25 min.

moderator

Sylvie Perrin

De Gaulle Fleurance & Associés

Mathilde Ketoff

RGREEN INVEST

Richard Jadot

DWF

Session Topics:
  • Which dynamics are shaping an investor's best practices? 
  • What are the capital pathways for supporting PV development?

11:45

PPAs: An Emerging Driver of the Energy Transition

panel

50 min.

moderator

Sylvie Perrin

De Gaulle Fleurance & Associés

Yohann Guichard

Finergreen

Nicolas Lanoue de Menthon

RES

Quentin Pailloux

Natalia Tluczek

Voltalia

Session Topics:
  • Which new types of PPAs are thriving in the French market?
  • How does the French PPA landscape compare to other European markets?
  • What are successful examples of PPAs in France and what can be learned from them?
     

12:35

Lunch Break

Powered by

Session Topics:

Session III

Agri-PV & Energy Storage: Solutions to Land & Grid Constraints

13:45

Agri-PV: The Synergy of Soil & Solar

presentation

15 min.

Antoine Nogier

France Agrivoltaïsme

Session Topics:
  • What is the synergy between solar PV and the agricultural sectors?

14:00

Harvesting the French Potential of Agri-PV

panel

40 min.

moderator

Pierre Guerrier

La Plateforme Verte

Antoine Nogier

France Agrivoltaïsme

Olivier Degos

Chambre D'Agriculture Nouvelle-Aquitaine

Olivier Guillaume

RGREEN INVEST

David Portales

Green Lighthouse Developments (GLHD)

Antoine Dubos

Photosol Group

Session Topics:
  • What is the market potential and forecasted development of Agri-PV in France?
  • What does a successful Agri-PV business model look like?
  • What are the current challenges related to developing Agri-PV projects?
  • What’s the best way to engage agricultural entrepreneurs?

14:40

Building a Successful Business Model with Energy Storage

panel

50 min.

moderator

Corentin Baschet

Clean Horizon

Mathieu Lassagne

Ze Energy

Vincent Mathely

SMA

Maximilien Endler

Tecsol

Edouard Roux

Smart Grid Energy

Session Topics:
  • How and where can energy storage best solve grid connection challenges?
  • What does the business case of PV + storage look like for project developers?
  • What are lessons learned from PV + storage projects and what financial benefits can be realized?
     

15:30

Networking Coffee Break

Session Topics:

Session IV

The Energy Market of the Future: Dealing with Volatility & Uncertainty

16:15

Electricity Price Volatility: A Threat or Chance for the French Market?

panel

45 min.

moderator

Alex Taylor

Jinling Shi

Huawei

Xavier Daval

France Agrivoltaïsme

David Portales

Green Lighthouse Developments (GLHD)

Guillaume Debonnet

TSE Energy

Session Topics:
  • The impacts of volatility on innovations & technology
  • What business models are feasible in a volatile electricity market?
  • What opportunities will arise for the trading of solar power?
  • What is the longer-term outlook for the electricity market?

17:00

How to Reduce the Upcoming Cannibalization Risk of Your Solar Assets?

presentation

25 min.

Alexandre Danthine

Aurora Energy Research

Session Topics:
  • How big is the cannibalization risk and what decisions can solar developers take to reduce it?
  • What is the role of hybridization for the future of solar?
  • How can the colocation of wind and solar assets improve projects’ returns?

17:25

Closing Words

presentation

10 min.

Ramses Struijker Boudier

Solarplaza

Session Topics:

17:35

Networking Drinks

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Ramses Struijker Boudier
Project Manager

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
Mar Clemente Diego
Manager Event As A Service (EASY)

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Angelique Hofman
Coordinator Business Support

For practical questions regarding our activities:

[email protected]