Solarplaza Summit Hungary 2022

Tuesday 15 November 2022

Pre-Conference Networking Dinner

19:00
Pre-Conference Networking Dinner

Wednesday 16 November 2022

Conference Program


09:00

Opening & Welcome by Solarplaza

presentation

15 min.

Session Topics:
Session I

Overview of the Hungarian PV Market

09:15

Get Up to Date With the Hungarian PV Market

presentation

35 min.

Erno Kiss

MNNSZ - Hungarian Photovoltaic and Solar Collector Association

Session Topics:
  • What is hot in the market?
  • Overview of ongoing and upcoming market trends
  • Status of projects and investments in the pipeline
  • Overview of market split (Residential/C&I/Utility)
  • Cost competitiveness of solar in the Hungary
09:50

Key Considerations Around the Tender Mechanism in Hungary

presentation

40 min.

Attila Bagi

MEKH - Hungarian Energy and Utilities Regulatory Authority

Session Topics:
  • The rules behind METÁR scheme
  • Dealing with the permit preparation process
  • Pricing breakdown from the last auction rounds
  • Bidding strategies
10:30

Networking Break

Session Topics:
Session II

Project Development & Grid Connection Challenges

11:15

How to Obtain New Connection Requests With an Individual Procedure Under a Full Grid

presentation

45 min.

Krisztina Vauver

Vauver

Peter Horvai-Hillenbrand

Oppenheim

Session Topics:
  • From application to connection: key legal aspects
  • How to deal with new connection requests that cannot be accepted under the tender procedure
  • Practical advices on ensuring a stable connection for a large scale solar plant
  • How REPowerEU may improve permitting processes
12:00

The Strategies of Developers Behind the Development of Large Scale Projects in Hungary

panel

45 min.

moderator

Nicola Kopij Zanin

Solarplaza

Istvan Pocs

EDP Renewables

Peter Pusztai

BNRG Renewables

Evangelos Gazis

Aurora Energy Research

Session Topics:
  • Tips & red flags for developers moving into the Hungarian market
  • What local regulations & limitations are still to be tackled
  • Comparing auction strategies to PPA models under the perspective of different stakeholders - what are the pros & cons
  • Hedging risk strategies to minimize supply chain disruptions and price volatility
12:45

Lunch Break

Session Topics:
Session III

Best Practices Around Storage & Module Applications

14:15

The Development & Power of Storage Solutions

presentation

30 min.

Session Topics:
  • How and where storage applications can deployed
  • The step by step process for adding a battery to your solar plant
  • ROI and other key metrics for storage solutions
  • Maximising and stabilizing connection points
14:45

Best Practices for Module Technologies and Applications

presentation

30 min.

Session Topics:
15:15

Networking Break

Session Topics:
Session IV

Technological Innovations & O&M Best Practices

16:00

Scaling Solar Projects With the Right Technology Applications

panel

45 min.

moderator

Nicola Kopij Zanin

Solarplaza

Session Topics:
  • How can existing assets be upgraded in terms of new applications to improve efficiency?
  • Analyzing the choice of components aimed at increasing installed capacity and annual production
  • Overview and price comparison of latest technologies on the market available for asset managers
16:45

Closing Keynote

presentation

15 min.

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Nicola Kopij Zanin
Project Manager

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
Mar Clemente Diego
Business Developer

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Sabine Dhevaraj
Project Coordinator

For practical questions regarding our activities:

[email protected]