Solarplaza Summit | Asset Management Europe

Tuesday 4 October 2022

Conference Program Day 1


08:30

Welcome Coffee

presentation

45 min.

Session Topics:
09:15

Opening Remarks by Chairwomen

presentation

15 min.

Lisette Buist

Solarplaza

Session Topics:
09:30

Opening keynote: A Look Back at The Last solar Decade

presentation

15 min.

Edwin Koot

Solarplaza

Session Topics:
Session I

Europe’s Solar Future

09:45

Analyst Insight: State of the Market

presentation

30 min.

Sam Wilkinson

S&P Global

Session Topics:
10:15

German Developments: Thriving in an Increasingly Competitive Solar Market

panel

45 min.

moderator

Sam Wilkinson

S&P Global

Stefan Müller

Enerparc AG

Björn Broda

GP Joule Projects

Session Topics:
  • How are projects in Germany being developed?
  • Finding the right development approach and partners for greenfield development
  • Biggest challenges in developing new projects
11:00

AM Networking Break

Session Topics:
Session II A

O&M: Industry Updates

11:45

Modern Approach Towards Operating PV Plants

panel

45 min.

moderator

Edmee Kelsey

Power Factors

Robin Hirschl

Obton A/S

Carlos Álvarez

Huawei

Annarita Mitola

BFP Service

Session Topics:
  • How to plan timing of maintenance taking into account production forecasts, KPIs and pool pricing
  • How to adjust production to stabilize the grid (production of reactive power)
  • What other elements(other than regular MWh) can help to maximize revenues for the plant while stabilizing the grid?
12:30

Digital Tools for Operational Success

panel

45 min.

moderator

Marco Alves

MTX Solar

Inés Monroy

SENS (STEAG Solar Energy Solutions)

Stijn Stevens

meteocontrol

Jan Muller

Statkraft AS

Session Topics:
  • Next step in operations digitalization
  • Ensuring the operational digital infrastructure meets future operator needs
  • Creating feedback loops that facilitate asset management
Session II B

Asset Management Fundamentals

11:45

The Evolution of the Role of an Asset Manager

panel

45 min.

moderator

Sara Di Mario

Hazel New Energy

Carolina Nester

Sonnedix

Christian Ahrens

Aquila Clean Energy

Eugene Cora

Ardexa

Session Topics:
  • New tasks that asset managers need to be aware of
  • The role of digitalization in asset management 
  • Training and retaining asset managers for a constantly evolving role
12:30

Onboarding New Assets to Your Portfolio

panel

45 min.

moderator

Gorka Parada

AlsoEnergy

Joe Miletic

Amberside Energy

Vera Groener

Pacifico Energy Partners

Anette Danielsson

Wärtsilä

Session Topics:
  • Normalizing a portfolio with different assets of differing ages
  • Onboarding assets with tight deadlines
  • Ensuring full documentation of handover
  • Power system optimisation for complex renewable systems
13:15

Lunch Networking Break

Session Topics:
Session III A

O&M: Practical Examples of Operational Success

14:30

Identifying Challenges in the O&M Space

panel

45 min.

moderator

Steven Xuereb

PI Berlin

David Delaire

Associé Valeur

Hervé Bouillard

NovaSource Power Services

Session Topics:
15:15

Mitigating negative energy prices with digital solutions

presentation

15 min.

Digital O&M Improvements: Case Studies

Pierre-Marie Inizan

S4E

Alexandre Volpato

Apex Energies

Session Topics:
  • Operational challenges during negative pricing events
  • Identifying negative pricing in a timely manner
  • Collateral perspectives for IPPs through energy market data
15:30

Solar Analytics for Solar Performance Optimization

presentation

15 min.

Digital O&M Improvements: Case Studies

Julien Deckx

3E

Claire Sina

Bouygues

Session Topics:
  • Digital tools for performance tracking
15:45

Advanced analytics tools to facilitate AM and O&M activities

presentation

15 min.

Digital O&M Improvements: Case Studies

Andrew Dean

Lightsource bp

Pascal Wehrli

Envision Digital

Session Topics:
  • From portfolio supervision to granular issue identification
  • Identify PV module degradation
  • Outage detection and allocation
  • Custom and contractual KPI
Session III B

Insurance and Testing

14:30

Benchmarking New Component Selection Best Practices

panel

45 min.

moderator

Joerg Althaus

CEA

Vitor Rodrigues

LONGi

Andrea Viaro

Stäubli

Session Topics:
  • Quality control and performance benchmarking
  • Finding the right components for your plant needs
15:15

Boosting E2E PV Lifecycle Automation

presentation

20 min.

Pedro Marques

Aeroprotechnik

Mikel López Madoz

Acciona

Session Topics:
  • Tools enhancing Operational Efficiency 
  • Intelligent Data Orchestration: 
  • Data Driven Actionable Insight(s) – Use Case
15:35

Insurance Updates for the Solar Industry

presentation

25 min.

Alexander Platz

Munich RE

Session Topics:
  • Trends in PV warranty insurance
  • Impact of tariff discussion in the US on Chinese, South East Asian and Indian manufacturers
  • Developments in the European PV market
  • Recommendations for project developers, banks and policy makers
Workshop

Energy Trading and Its Operational Implications

14:30

Energy Trading and Its Operational Implications

90 min.

This focused 90-minute workshop will feature a mix of presentations, open discussion, and plenty of opportunities for Q&A and informal sparring. The ultimate goal of the session is to make sure that all aspects of the topic are covered and that the 35-40 attendees walk away with their most burning questions answered. With a heavy emphasis on practical examples from market leaders, this intimate session will provide the attendees the opportunity to gain specific and actionable insights and to engage with the host and speakers.

Christos Georgopoulos

Power Factors

Maximilian Langer

Encavis

Jan Knievel

Sunnic Lighthouse

Ruurd Immel

Rabobank

Session Topics:
  • The evolution of IPPS in the merchant market
  • Alligning operational strategies to cope with merchant possibilities
  • Unlocking new revenue streams and secure financing
16:00

PM Networking Break

Session Topics:
Session IV

Mergers and Acquisitions

16:45

M&A Updates, Facts, and Figures

presentation

15 min.

Josefin Berg

S&P Global

Session Topics:
17:00

Mergers & Acquisitions: Navigating the European Field

panel

40 min.

moderator

Josefin Berg

S&P Global

Gianluca Boccanera

NextEnergy Capital

Sonia De Sales-Lisboa

Octopus Renewables

Charles Lesser

Apricum

Session Topics:
  • Acquiring projects that fit your portfolio
  • M&A pitfalls and challenges
  • Lessons learned from successful project acquisition
17:45

Celebratory Drinks

Session Topics:
19:00

Extended Networking Dinner

Powered by

Session Topics:

Wednesday 5 October 2022

Conference Program Day 2


09:30

Opening by Conference Chairman

presentation

15 min.

Lisette Buist

Solarplaza

Session Topics:
Session V

Changes in Risk Perception in a Maturing Industry

09:45

Updates: Global Alliance for Sustainable Energy

presentation

15 min.

Chiara Mingoli

Enel Green Power

Session Topics:
10:00

Investor Trends Shaping Renewable Energy

presentation

15 min.

Charles Lesser

Apricum

Session Topics:
  • IPPs can source lower cost capital
  • Missing trends: which should be impacting but are not yet visible
  • convergence between cleantech investors and software investors
  • deflating valuations: rising interest rates and costs of capital
10:15

Changes in Investor Risk Perception in a Maturing Industry

panel

45 min.

moderator

Edwin Koot

Solarplaza

Sara Di Mario

Hazel New Energy

Luca Matrone

Intesa Sanpaolo

Bernhard Schuetz

SMA

Session Topics:
  • How is revenue hedging changing investor perception? 
  •  How is CAPEX volatility and supply chain constraints affecting funding?
  •  Technological diversification and its implications on sustainable investing
11:00

AM Networking Break

Session Topics:
Session VI A

O&M: Future Proofing Operations

11:45

Repowering

panel

45 min.

moderator

Karsten Klug

Saferay

Adam Loucks

Sonnedix

Tomaso Charlemont

BayWa r.e.

Andres Pinilla Anton

Sungrow

Will Hitchcock

Above Surveying

Session Topics:
  • Practical examples of successful repowering cases
  • Understanding the right criteria for repowering
  • Underaddressed challenges in repowering
12:30

EPC Considerations for Long-term Plant Success

panel

45 min.

moderator

David Delaire

Associé Valeur

Massimiliano Pili

Encavis

Stanislas van der Vaeren

Sitemark

Johannes Linder

BELECTRIC

Guy Atherton

PVcase

Session Topics:
  • EPC pitfalls that will affect operations in the future
  • Quality and reliability of components
  • Using digital tools to document quality of the construction and o&m services
Session VI B

Securing Revenue Streams

11:45

Repowering and Intelligent Spare Part Management in Times of Disruptive Supply Chain

presentation

20 min.

Sonja Körner

Enerparc AG

Session Topics:
  • Spare part management for inverters with and without warranty 
  • Need for revamping
12:05

Risk Management for the Next Generation of Solar Deployment

presentation

20 min.

Rob Andrews

Heliolytics

Session Topics:
12:30

Asset Management’s Role in ESG Compliance

panel

45 min.

moderator

Chiara Mingoli

Enel Green Power

Cinzia Battaglia

re:cap global investors

Tom Taylor

Foresight Group

Nikhil Vadhavkar

Raptor Maps, Inc.

Session Topics:
  • How is the relationship between investor and asset manager evolving?
  • Software as a tool to facilitate ESG Compliance
  • Taking a holistic approach towards ESG goals
Workshop

A Roadmap to a Successful Solar & Storage Project

11:45

A Roadmap to a Successful Solar & Storage Project

90 min.

Isabelle Bélanger

Ze Energy

Lars Stephan

Fluence

Niklaas Heckmann

Fluence

Brian Knowles

Pexapark

Yuyan Guo

Fluence

Session Topics:
  • Know-how on investment planning, system design and system operation for projects developers.
  • Case Study Review: Successful storage operations
13:15

Lunch Break

Session Topics:
Session VII

Closing Session

14:45

A Look Ahead to The Next Solar Decade

panel

45 min.

moderator

Edwin Koot

Solarplaza

Marco Alves

MTX Solar

Carlos Rey

Foresight Group

Andrea Voigt

Aream

Session Topics:
  • Learnings from the conference
  • Learnings from the last 10 years in Solar
  • The Next Steps in the Solar Revolution 
15:45

End of Conference

Session Topics:
16:00

Closing and Networking Drinks

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Julien Marmugi
COO

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
Sid Eshuis
Manager Business Development

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Sabine Dhevaraj
Project Coordinator

For practical questions regarding our activities:

[email protected]