Solarplaza Summit | Portugal

Wednesday 12 October 2022

Pre-Conference Networking Dinner

19:00
Pre-Conference Networking Dinner
The Pre-Conference Networking Dinner will take place in Pateo Alfacinha

Thursday 13 October 2022

Conference Program


08:30

Morning Coffee: Arrival & Registration

presentation

30 min.

Session Topics:
Session I

From Solar to Solar +

09:00

Conference Kick-Off

English spoken

Portuguese translations

presentation

20 min.

Why invest in Portuguese solar, conference goals and networking opportunities

Lorena Nieuwenhoven

Solarplaza

Session Topics:
09:20

DGEG: The Ambitions for the Portuguese Solar Market

Portuguese spoken

English translations

presentation

20 min.

João Bernardo

DGEG

Session Topics:
09:40

The More the Merrier: Hybrid Renewable Projects in Portugal

English spoken

Portuguese translations

panel

40 min.

Solar on its own can reap great benefits, what about solar + storage, solar + wind, solar +green hydrogen? What applications will become most mainstream and what are the standards in place to allow for the hybridisation of solar projects in Portugal?

Ana Isabel Barillas

Aurora Energy Research

James Li

Sungrow

Pedro Gomes Pereira

Eurowind

Pedro Almeida Fernandes

Enel Green Power

Session Topics:
10:20

Morning Networking Break

Session Topics:
Session II

Developing Solar Responsibly

11:10

C is for Comunidades Solares: Solar Social Acceptance

English spoken

Portuguese translations

presentation

30 min.

Maria João Benquerença

Cleanwatts

Pedro Martins Barata

Coopérnico

Session Topics:
11:40

Cutting the Red Tape: Overcoming Development and Licensing Hurdles

English spoken

Portuguese translations

panel

40 min.

moderator

Susana Serôdio

APREN

Alexander Sauer

Enerparc AG

Susete Patricio

GALP

Manuel Silva

Aquila Clean Energy

Alexandre Kisslinger Rodrigues

ACCIONA

Session Topics:
12:20

Learn From the Experts: Corporate PPAs

English spoken

Portuguese translations

panel

40 min.

Nicolas Mora-Guarda

BayWa r.e.

Miguel Marroquin

Our New Energy

Luis López-Polín

LevelTen Energy

Session Topics:
13:00

Networking Lunch

Powered by

Session Topics:
Session III

New Trends in the Market

14:20

Sink or Swim: Portugal's Floating Solar Future

English spoken

Portuguese translations

presentation

20 min.

Andrés Franco

Isigenere

Session Topics:
14:40

The Opportunity of Self-Consumption

English spoken

Portuguese translations

panel

40 min.

moderator

João de Macedo Vitorino

Macedo Vitorino & Associados

Inés Monroy

SENS (STEAG Solar Energy Solutions)

João França

JinkoSolar

Miguel Gil

Capwatt

Session Topics:
15:20

Afternoon Networking Break & Speed Dating Exercise

Session Topics:
Session IV

Master Financial and Electric Market Flows

16:20

The Investor Perspective on Financing Portuguese Solar

English spoken

Portuguese translations

panel

40 min.

moderator

Manuel Nina

GoParity

Severin Hiller

Rivage Investment

Roger Font

Banco Sabadell

Luis Selva

BNZ

Session Topics:
17:00

Demystifying the Iberian Electricity Market & Energy Trading

English spoken

Portuguese translations

presentation

20 min.

Olivier Potart

DNV

Valentin Albinet

DNV

Session Topics:
17:20

Conference Wrap-Up

English spoken

Portuguese translations

presentation

10 min.

Highlights, takeaways and looking forward to Solarplaza Summit Portugal 2023

Lorena Nieuwenhoven

Solarplaza

Session Topics:
17:30

Networking Bites & Drinks

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Lorena Nieuwenhoven
Project Manager

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
Mar Clemente Diego
Business Developer

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Audrey Wolff
Project Coordinator

For practical questions regarding our activities:

[email protected]