Solarplaza Summit | Floating PV

Wednesday 18 September 2024

19:00

Pre-Conference Networking Event

Join us for an unparalleled opportunity for innovation and professional networking at our distinguished networking event this year. We are delighted to announce the amalgamation of attendees from our leading solar innovation events, integrating Networking Events from both the Agri-PV and Floating-PV summits. This convergence offers a platform to exchange knowledge and inspiration with peers from the solar domain, fostering an understanding of the parallels and potential partnerships between these cutting-edge photovoltaic applications.

The Networking Event will take place in Les Salons Hoche, La Terrasse

Thursday 19 September 2024

Program


08:15

Registration & Welcome Coffee

45 min.

Session Topics:

09:00

Welcome by Solarplaza

presentation

15 min.

Setting the stage for a day of knowledge & network sharing

Session Topics:

Session 1

Staying the Course: Tracking the Growth of Floating PV

09:15

Floating Around the World: Insights into the Global Market Growth Trajectory

presentation

20 min.

The Floating Solar PV market is set to grow from 1.72 GW in 2023 to an estimated 17.06 GW by 2032. What are the main factors driving this expansion?

Joe Steveni

S&P Global Commodity Insights

Session Topics:

09:35

Deep Dive into the French Floating Solar PV Market

presentation

20 min.

How is France's domestic floating PV market shaping up? Vision and experiences from a leading FPV player.

Vincent Grumetz

Ciel & Terre

Session Topics:

09:55

Exploring the Realistic Potential of Floating PV Applications

panel

40 min.

Round table discussion on market trends & opportunities: hybridization, technology, costs, innovations

moderator

Andrés Franco

Isigenere - Isifloating

Charles Gery

RWE

Elena Rasheva

Evklips Energy

Session Topics:

10:30

Morning Networking Break

Session Topics:

Session 2

The Policies & Financing that Enable FPV Growth

11:15

International Waters: Legal Framework & Policies on an EU Level

presentation

20 min.

Update on the main conditions and recent changes on a European policy level. Regulations, permitting, requirements.

Session Topics:

11:35

Keeping the Floating PV Business Case Afloat

20 min.

Session Topics:

11:55

Financial & Investment Opportunities on the Immediate Horizon

panel

35 min.

Session Topics:

12:30

Lunch Networking Break

Session Topics:

Session 3A

Land Ahoy! - Zooming in on FPV on Inland Waters

14:00

Unveiling Future Technologies and Opportunities for Land-locked FPV

panel

30 min.

Taking stock of the latest floating solar PV innovations and the opportunities linked to it

Lars Brandt

Seaflex

Session Topics:

14:30

Potable Potential: Floating PV on Drinking Water Basins & Water Bodies

presentation

20 min.

The business case of combining clean drinking water with clean energy production

Michele Tagliapietra

BayWa r.e.

Session Topics:

14:50

Hybridizing Power Projects with Floating PV Technology: Challenges & Opportunities

panel

35 min.

Exploring the potential of combining floating PV with other RE sources.

moderator

Stanislas Merlet

Multiconsult

Session Topics:

Session 3B

From Fresh Water To Seas Waters! - Zooming in on the Near and Off-Shore Floating PV Market

14:00

Off-Shore FPV Market Overview

presentation

20 min.

The presentation will provide an overview of the challenges and opportunities, an update on available technologies and solutions, along with the latest research and testing results.

Session Topics:

14:20

Wind & Waves: the Future of Off-Shore Floating PV and Wind Hybridization

presentation

20 min.

Presenting the opportunities of hybridization of offshore wind & solar in the North Sea

Session Topics:

14:40

Deep-blue Dynamics: Judging the Realistic Potential and Economics of Near-shore FPV

panel

40 min.

Combining various perspectives and early experiences with off-shore floating PV

Polina Vasilenko

HelioRec

Session Topics:

15:25

Afternoon Networking Break

Session Topics:

Session 4

Navigating the Environmental and O&M Challenges of FPV

16:00

Green Balance: Assessing and Mitigating Environmental Impacts in FPV

presentation

30 min.

Overview of recent research and studies on the impact of FPV on water quality and biodiversity solutions and technologies

Sacha de Rijk

Deltares

Session Topics:

16:30

A Critical Look at Installation and O&M Safety in FPV projects: Part II

panel

40 min.

Safety first! Continuing the heated discussion that started at our last FPV conference in 2023.

Andrea Viaro

Stäubli

Session Topics:

17:10

Charting the Future of Global Floating Solar PV Developments

presentation

15 min.

Session Topics:

17:25

Closing Remarks

presentation

5 min.

Session Topics:

17:30

Networking Drinks

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Dee Yon Chng
Project Manager

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
Lon Stappers
Business Developer

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Sabine Dhevaraj
Project Coordinator

For practical questions regarding our activities:

[email protected]