Solarplaza Summit | Asset Management North America

Wednesday 12 April 2023

Pre-Conference Networking Activity

13:00
Solarplaza Summit Asset Management North America Networking Activity

Wednesday 12 April 2023

Pre-Conference Networking Dinner

17:00
Pre-Conference Networking Drinks and Dinner

Thursday 13 April 2023

Conference Program Day 1


08:00

Registration & Welcome Coffee

60 min.

Session Topics:
09:00

Welcome Remarks by the Chairperson

presentation

15 min.

Session Topics:
SESSION 1

Perspective and Outlook for a Dynamic Solar Landscape

09:15

Navigating the Global Power Dynamics and Coming Out Stronger

presentation

30 min.

Session Topics:
  • The dynamics we’re facing on the global stage
  • Impact of international turbulence on the industry
  • America’s place in an ever-changing global community
  • Adapting to the new reality of hyperinflation
     
09:45

Solar Market Outlook - Key Facts & Figures

presentation

30 min.

Session Topics:
  • Reviewing North America’s operational solar capacity
  • Impact of the Inflation Reduction Act (IRA) on solar’s future in North America
  • Preliminary analysis of 2023 growth and development forecasts
  • Trends in technology deployment and O&M
     
10:15

Surfing the Wave of Solar Growth and Market Dynamics

panel

45 min.

Session Topics:
  • Reviewing the opportunities and challenges related to the Inflation and Reduction Act
  • Investment Tax Credit (ITC) extension effects: how is the tax equity market moving? 
  • Dealing with regulatory and market-related uncertainties
     
11:00

Networking Break

Session Topics:
SESSION 2A - Asset Management

Reinforcing the Foundation of Solar

11:45

Financing and Managing Assets Post-IRA

panel

45 min.

Session Topics:
  • IRA implementation guidelines
  • Tax credit extensions: Implications for solar financing
  • Storage entering the picture
     
12:30

Capital or Asset Management First?

panel

45 min.

Session Topics:
  • Bridging the ‘no man’s land’ between raising capital and asset management
  • Investors’ and developers’ shift in focus from raising capital towards AM and O&M
  • When ITC versus PTC makes sense
     
SESSION 2B - O&M

Reinforcing the Foundation of Solar

11:45

The True Cost of Operations & Maintenance

panel

45 min.

Session Topics:
  • Outsourcing vs. insourcing decisions
  • Latest trends in service contracts
  • Impact of inflation on O&M costs
  • Effects of the IRA’s prevailing wage and apprenticeship requirements
     
12:30

Optimizing O&M Through Automation and Digitalization

panel

45 min.

Session Topics:
  • AI and data mining: How smart can we get? 
  • The use of data in prioritizing O&M decisions
  • O&M solutions of the future
  • Will robots take over completely?
     
Think Tank Session

Turning Key Challenges into Key Opportunities

11:45

Workforce Development Strategies

45 min.

Session Topics:
12:30

Sustainability & Circularity

45 min.

Session Topics:
13:15

Lunch Break

Session Topics:
SESSION 3A - Asset Management

Capitalizing on Growth Opportunities

14:30

Storage Asset Management

panel

45 min.

Session Topics:
  • Implications of the different storage business models on managing operations
  • Technology and design trends
  • Dealing with uncertainties in pricing and supply chains 
  • Learnings from the early-stage operations of storage assets
     
15:15

Harvesting the Double Yields of Agrivoltaics

panel

45 min.

Session Topics:
  • The dual-use case for solar and agricultural development
  • Solar grazing and ‘made in the shade’ crops
  • How to involve farmers: what’s in it for them?
     
SESSION 3B - O&M

Capitalizing on Growth Opportunities

14:30

Hiring and Training a Diverse O&M Crew

panel

45 min.

Session Topics:
  • How to secure Diversity, Equity & Inclusion (DEI) in the O&M space?
  • Impactful support for tribes and underserved communities
  • Key success factors for apprenticeships
     
15:15

Optimizing Storage System Performance With Proper O&M Processes

panel

45 min.

Session Topics:
  • O&M considerations when operating storage assets
  • Safeguarding O&M performance guarantees
  • Maintaining equipment warranties
     
Think Tank Session

Turning Key Challenges into Key Opportunities

14:30

Stakeholder Engagement

45 min.

Session Topics:
15:15

Diversity, Equity & Inclusion

45 min.

Session Topics:
16:00

Networking Break

Session Topics:
SESSION 4

Initiatives Towards a Firm Fundament

16:45

Roadmap for a Sustainable Domestic Supply Chain and Workforce

panel

45 min.

Session Topics:
  • Perspectives on the future
  • Timeline for onshoring a manufacturing supply chain of clean technology
  • Ensuring quality along the way
  • Opportunities and challenges related to workforce development
     
17:30

Networking Drinks

Session Topics:
19:30

Networking Dinner

Session Topics:

Friday 14 April 2023

Conference Program Day 2


08:00

Early Bird (Sport) Activities

60 min.

Session Topics:
09:00

Registration & Welcome Coffee

presentation

30 min.

Session Topics:
09:30

Welcome Remarks by the Chairperson

presentation

10 min.

Session Topics:
Session 5

Re-evaluating Revenue Strategies to Solidify Yield

09:40

Futureproofing Revenue Strategies

presentation

20 min.

Session Topics:
  • Future of fully merchant-based PV projects
  • The latest trends in Power Purchase Agreements (PPAs)
  • Ramping up energy storage
     
10:00

Effectively Tackling Solar Asset Underperformance

panel

45 min.

Session Topics:
  • Identifying the main causes of solar asset underperformance 
  • Action plans to deal with underperforming assets
  • Key trends in PV plant performance modeling
     
10:45

Networking Coffee Break

Session Topics:
SESSION 6A - Asset Management

Solutions and Strategies to Mitigate Asset Risk

11:30

A New Perspective On Risk Mitigation

panel

45 min.

Session Topics:
12:15

The Future of Solar Insurance

panel

45 min.

Session Topics:
  • Key indicators for good and bad insurance contracts
  • The change towards data-driven underwriting and insuring 
  • Valuing risk mitigating AM practices into insurance pricing
     
SESSION 6B - O&M

Solutions and Strategies to Mitigate Asset Risk

11:30

Vegetation Management: Cut to the Chase

panel

45 min.

Session Topics:
  • O&M costs and strategies
  • Grading versus not grading and related permitting implications
  • Role of vegetation management in wildfire prevention
  • High-tech and low-tech options for vegetation management
     
12:15

Fortifying Cyber Security

panel

45 min.

Session Topics:
  • NERC CIP standards
  • Learnings from earlier incidents with grid vulnerability
  • What to do when your asset is under digital attack
     
Think Tank Session

Turning Key Challenges into Key Opportunities

11:30

Assembling Your Spare Part Supply Chain Strategy

45 min.

Session Topics:
12:15

Dealing with Grid Infrastructure Constraints

45 min.

Session Topics:
13:00

Lunch Break

Session Topics:
SESSION 7A - Asset Management

Futureproofing Solar Asset Management Strategies

14:15

Refinancing Considerations and Lessons

panel

45 min.

Session Topics:
  • Refinancing motivations of project sponsors
  • Optimizing refinancing: operational considerations
  • The logistical workings of a refinancing effort
  • Lessons learned from use cases
     
SESSION 7B - O&M

Futureproofing Solar Asset Management Strategies

14:15

Repowering Damaged or Ageing Assets

panel

45 min.

Session Topics:
  • My asset is reaching end-of-life: What’s next?
  • Dealing with repairs outside of warranty
  • Translating component repowering into feasible business models
  • Lessons learned from use cases
     
Think Tank Session

Turning Key Challenges into Key Opportunities

14:15

Decommissioning PV Plants: Disassembly and Recycling Materials

45 min.

Session Topics:
15:00

Short Break

Session Topics:
SESSION 8

The New Solar Future Ahead

15:15

Applying Best Practices to Build Successful Strategies

panel

45 min.

Session Topics:

Turning key challenges into key opportunities: key takeaways from the Think Tank sessions on DEI, workforce development, sustainability & circularity

16:00

Game-changers That Will Shape the Future of the US Solar Industry

presentation

30 min.

Session Topics:
16:30

Closing Networking Drinks

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Frannie Flinterman
Project Manager

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
Sid Eshuis
Manager Business Development

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Sabine Dhevaraj
Project Coordinator

For practical questions regarding our activities:

[email protected]