Solarplaza Summit | Recycling Renewables

Wednesday 6 November 2024

Program


08:30

Welcome Coffee

30 min.

Session Topics:

09:00

Conference Kick-Off

10 min.

Session Topics:

Session 1

The End-of-Life Journey

09:10

Keynote: The Present and Future RE Waste

presentation

30 min.

Session Topics:
  • EoL of PV components and batteries
  • Volumes and implications in the next decade
  • Advancements in recycling technologies

09:40

Regulatory Framework for Recycling and Second-Life

panel

20 min.

Session Topics:
  • What is considered waste
  • E-waste treatment
  • WEEE directive
  • Future outlook

10:00

Transitioning from operations to End-of-Life

panel

40 min.

Session Topics:
  • Stakeholders involvement - the role of O&M service provider
  • Repowering and revamping
  • Extended Producer Responsibility (EPR) and Producer Responsibility Organisations (PROs)
  • Environmental impact of decommissioning renewable assets
  • Key challenges and barriers

10:40

Morning Networking Break

Session Topics:

Session 2

Harnessing Value from Decommissioned Assets

11:20

Current Practice and Future Viability of Recycling

presentation

20 min.

Session Topics:
  • Market opportunities and incentives
  • Lifecycle cost impact
  • Cost-benefit analysis: the business case
  • Current recycling methods and processes

11:40

High Value Recycling of Components

panel

40 min.

This session will consist of multiple presentations, followed by a joint panel discussion

Session Topics:
  • Extended Producer Responsibility (EPR) and Producer Responsibility Organisations (PROs)
  • Current recycling methods and processes
  • New minimum recycling efficiencies
  • Use of recycled materials and circular economy
  • The Raw Materials Initiative

12:20

Second life: Reuse and Refurbishment

panel

40 min.

This session will consist of multiple presentations, followed by a joint panel discussion

Session Topics:
  • Second life business models
  • Functionality testing and eligibility check
  • The re-used market and applications
  • Cost-benefit analysis: the business case

13:00

Networking Lunch

Session Topics:

Session 3

Reducing Emissions and Enhancing Transparency

14:30

RE Carbon Footprint: Emissions, Reductions, and Future Pathways

presentation

20 min.

Session Topics:
  • Lifecycle Carbon Emissions of different RE sources
  • Reduction Strategies
  • Future Directions

14:50

Value Chain Transparency in Renewables

panel

40 min.

Session Topics:
  • Life cycle analysis
  • Material selection and design
  • Stakeholder collaboration across the value chain
  • Extended Producer Responsibility (EPR) and Producer Responsibility Organisations (PROs)

15:30

Afternoon Networking Break

Session Topics:

Session 4

Circular Economy: One Step Closer

16:10

Beyond Modules: Recycling of Other Technologies

panel

40 min.

Session Topics:
  • Inverters and batteries
  • Wind turbines
  • Recyclability of materials
  • The rise of e-waste

16:50

Battery Recycling in Europe

presentation

15 min.

Session Topics:
  • Lessons learned
  • Looking into the future

17:05

Advancements in the Recycling Industry

panel

40 min.

Session Topics:
  • Stakeholders engaged in the circularity journey of RE
  • Raising awareness among industry players
  • Sector coordination and joint efforts
  • Potential uses for recycled materials

17:45

Keynote - Closing the Loop

presentation

15 min.

Session Topics:

18:00

Networking Drinks

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Mar Clemente Diego
Manager Event As A Service (EASY)

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
José Miguel Polanco
Business Developer

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Helen Tarlap
Project Coordinator

For practical questions regarding our activities:

[email protected]