Solarplaza Summit | Nordics

Wednesday 28 September 2022

Pre-Conference Networking Dinner

19:00
Pre-Conference Networking Dinner
The Pre-Conference Networking Dinner will take place in Radisson Blu Scandinavia Hotel: Room Reykjavik

Thursday 29 September 2022

Conference Program


09:00

Opening & Welcome Words by Solarplaza

presentation

15 min.

Nicola Kopij Zanin

Solarplaza

Session Topics:
Session I

Development & Trends in the Nordics PV Market

09:15

Get Up to Date With the Nordics PV Market

presentation

30 min.

Amelia Oller Westerberg

Becquerel Sweden

Session Topics:
  • What is hot in the market?
  • Overview of ongoing and upcoming market trends
  • Status of projects and investments in the pipeline
  • Overview of market split (Residential/C&I/Utility)
  • Cost competitiveness of solar in the Nordics
09:45

The Strategies and Policies Behind the Development of Large Scale Projects in the Nordics Market

panel

45 min.

moderator

Nicola Kopij Zanin

Solarplaza

Anna Werner

Svensk Solenergi

Christoffer Caesar

Soltech Energy Solutions

Jørn Rosager

Powertis

Peter Braun

European Energy A/S

Session Topics:
  • The impact of the countries' NRRP on solar development in the Nordic countries
  • The obstacles and brakes to a rapid and successful project development in the Nordics
  • Policy prospects and recommended implementations for the years to come
10:30

Networking Break

Session Topics:
Session II

PPAs in the Nordics Region

11:30

Overview of PPA prices, trends and volumes in the Nordics

presentation

20 min.

Erik Landström

Pexapark

Session Topics:
11:50

Case Study: Breaking down the Skjern Paper PPA Transaction in the Nordics

panel

40 min.

moderator

Mikkel Kring

Our New Energy

Nikolaj Hoff

Nordic Solar

Niklas Korsgaard Christensen

Plesner

Kasper Lind Christensen

EWII

Session Topics:
  • What is the standard for PPAs in Nordics
  • Managing more merchant risk in new financing schemes
  • What trends to expect in the Nordic PPA market
  • How to approach corporates and offtakers
12:30

Networking Lunch

Powered by

Session Topics:
Session III

The Financial Ecosystem and Business Models Around Large-scale Solar Projects

14:00

Financing & Boosting Bankability of Large-scale Solar Projects

panel

45 min.

moderator

Nicola Kopij Zanin

Solarplaza

Johan Tiselius

Infranode

Andrea Viaro

Stäubli

Andreas Ditlev Duckert

Obton A/S

David Johann

BELECTRIC

Mark Augustenborg Ødum

Better Energy

Session Topics:
  • Financing strategies from commercial banks to new up and coming investment funds
  • What makes a project attractive for financiers
  • Overview of recent M&A transactions
  • What are some of the financing terms from the banks
  • Are investors willing to commit to pure merchant projects?
  • Hedging short & long term risks
14:45

The Energy Market & Business Models of the Future

presentation

30 min.

Benedikt Ortmann

BayWa r.e.

Session Topics:
  • How can developments in the battery industry contribute to the Nordics' solar future?
  • How is the issue of land use playing a role in the Scandinavian energy market?
  • The emergence and application of hybrid solutions
15:15

Networking Break

Powered by

Session Topics:
Session IV

Scaling Solar Projects With the Right Technology Applications

16:00

Business Models For Grid-Scale Batteries in the Nordics

presentation

20 min.

Alexander Esser

Aurora Energy Research

Session Topics:
  • Revenue streams including frequency services and energy arbitrage
  • Investment scenarios across Finland, Sweden and Denmark
16:20

Difference of Procuring for C&I Projects and Utility Projects

presentation

20 min.

Frank Heijckmann

PVO International

Session Topics:
16:40

Technological and O&M Innovations

panel

20 min.

moderator

Even Kvelland

Glint Solar

Amit Chauhan

Fluence

Anja Dehne

meteocontrol

Carlos Álvarez

Huawei

Session Topics:
  • How and where is storage deployed
  • The step by step process for adding a battery to your solar plant
  • ROI and other key metrics for storage solutions
  • Maximising and stabilizing connection points
17:15

Closing Words

presentation

5 min.

Nicola Kopij Zanin

Solarplaza

Session Topics:
17:20

Networking Drinks

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Nicola Kopij Zanin
Project Manager

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
Yasmine Ay
Business Developer

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Jessica Medina
Project Coordinator

For practical questions regarding our activities:

[email protected]