Solarplaza Summit | Floating PV

Monday 19 September 2022

Pre-Conference Networking Dinner

19:00
Pre-Conference Networking Dinner
SOLD OUT

Tuesday 20 September 2022

Conference Program


08:30

Welcome and registration

presentation

30 min.

Session Topics:
09:00

Opening words by Solarplaza & Conference Host

presentation

15 min.

Manoela Hartung

Solarplaza

Sofie van den Enk

Session Topics:
Session I

Assessing the State of the Global FPV Market

09:15

Keynote opening: Updates on the state of the global floating solar market

presentation

30 min.

Daniel Garasa

Wood Mackenzie

Session Topics:
  • Broad overview of the current global floating PV market
  • Key insights & figures on market size, growth, trends and opportunities
  • Taking stock of the current and expected challenges for Floating PV
     
09:45

Key lessons learned over a decade of pioneering floating solar

presentation

30 min.

Harald Hammer

DNV

Session Topics:
  • The most impactful technical lessons learned over the past years
  • Key takeaways from different types of floating PV projects
  • Status of project bankability and progress of standardization efforts
     
10:15

AM Networking Break

Session Topics:
Session II A

Identifying the Trends That Will Shape Future Projects

11:05

The potential of self-consumption FPV

presentation

25 min.

Andrés Franco

Isigenere

Session Topics:
  • Floating the options for generating power for your own business 
  • Applying the latest learnings to achieve maximum efficiency
  • Exporting energy surplus to the public power grid
     
11:30

Offshore FPV: future dream or practical reality?

panel

40 min.

moderator

Even Kvelland

Glint Solar

Don Hoogendoorn

SolarDuck

Alexander Telje

Ocean Sun

Brigitte Vlaswinkel

Oceans of Energy

Session Topics:
  • Pinpointing the key differences between offshore and onshore floating PV
  • Assessing the available technical solutions: success and failures 
  • (When) will offshore floating solar really take off, and how can you prepare for it?
     
Session II B

Safeguarding FPV Through Regulations, Insurance & Risk Assessment

11:05

Regulatory frameworks: Takeaways from successful cases in different markets

presentation

30 min.

Michel Chatelin

Eversheds Sutherland

Tiago Guimarães

Voltalia

Session Topics:
  • Overview of the permitting processes for different regions
  • Update on new legislations, worldwide, that facilitate FPV 
  • In-depth cases of mature European markets
     
11:35

Accurately assessing risks and properly insuring FPV projects

presentation

20 min.

Harry Wolkenfelt

Solarif Group

Session Topics:
  • Key considerations for effective and accurate risk assessment: environmental implications and weather & water risks
  • Specifics of floating PV insurance: how does it differ from regular PV?
  • Preparing for inspections and following the course to standardization
  • Expectations with regards to cost developments
     
11:55

Who is afraid to get their feet wet with floating solar?

panel

15 min.

moderator

Sofie van den Enk

Michel Chatelin

Eversheds Sutherland

Tiago Guimarães

Voltalia

Harry Wolkenfelt

Solarif Group

Session Topics:
  • Challenging and interactive debate on the regulations and risks around floating PV 
  • Attendees will be able to ask questions and share their perspectives
12:10

Networking Lunch Break

Session Topics:
Session III

Diving into Technical System Design Considerations

13:45

Choosing the right FPV design: components, anchoring and mooring

panel

50 min.

moderator

Tore Hordvik

DNV

Vincent Pinchou

Ciel & Terre

Charles Gery

Seaflex

Matthias Schuerch

Stäubli

Christoph Kutter

BayWa r.e.

Session Topics:
  • How to make smart design choices to stay afloat
  • Floating PV plant component breakdown: what to apply and when to apply it
  • Navigating the different needs of unique projects
     
14:35

Crucial insights from designing challenging floating PV projects

presentation

25 min.

Enrong Zhang

Sungrow FPV

Session Topics:
  • The many lessons learned from extreme project experiences 
  • Handling snow, waves, temperature differences and contaminated water 
  • Expectations on the upcoming technical challenges for floating PV
     
15:00

FPV O&M: major challenges and best practices in successful operations

panel

40 min.

moderator

Shaunagh Moodie

S&P Global

Romain Gourmet

SolarCleano

Félix Gorintin

INNOSEA

Eelco Hoogduin

Zonnepark Services Nederland

Session Topics:
  • Acting on the key differences between O&M for ground-mounted and floating PV projects
  • Important O&M learnings derived from established FPV projects 
     
15:40

PM Networking Break

Session Topics:
Session IV

Setting the Course for Future FPV Project Development

16:20

Challenges in development and business cases: how to realize profitable FPV projects

panel

60 min.

moderator

Andrés Franco

Isigenere

Willem Biesheuvel

GroenLeven B.V

Franz Krug

Zimmermann PV-Floating

Frederik Derdelinckx

Encavis

Celso Xavier

Finerge

Session Topics:
  • Rising to the development challenges: supply chain constraints, high costs and complex permitting 
  • What is needed to build a successful business case for a floating PV project?
  • Securing the financing and making profitable FPV projects: PPAs and more
17:20

Closing words & event wrap-up

presentation

10 min.

Manoela Hartung

Solarplaza

Sofie van den Enk

Session Topics:
17:30

End of Conference & Networking Drinks

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Manoela Hartung
Project Manager

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
Yasmine Ay
Business Developer

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Audrey Wolff
Project Coordinator

For practical questions regarding our activities:

[email protected]