Solarplaza Summit | Energy Storage The Netherlands

This event has been held already. View our new edition here

Wednesday 7 February 2024

Program


09:00

Conference Kick-Off

presentation

15 min.

Why invest in the Dutch storage market, conference goals and networking opportunities

Session Topics:

Session 1

Contextualizing BESS in Europe & the Netherlands

09:15

Taking Charge of the Opportunities: What's in Store for the Netherlands (& Europe as a Whole)

presentation

25 min.

George Hilton

S&P Global Commodity Insights

Session Topics:
  • How will macro trends affect storage growth prospects?
  • Costs are falling quicker than ever, what does this mean for companies and markets?
  • How does the Netherlands compare to other markets in Europe and the World?

09:40

Dutch & EU Legislation: The Best & Worst Case Scenarios for BESS

panel

40 min.

moderator

Rianne 't Hoen

DNV

Redmar Damsma

Ventolines

Leon Straathof

Holland Solar

Marinus Winters

Allen & Overy

Session Topics:
  • Contemporary and future challenges, such as legislation on the usage of space in the Netherlands, recycling and decommissioning, electrification and cyber security
  • Scenarios for (Battery) Energy Storage Systems

10:20

Morning Networking Break

Session Topics:

Session 2

Deep Dive into the C&I Market, Price Volatility & the Technology

11:10

Breaking the Gridlock: Strategies to Mitigate Grid Congestion Challenges

panel

40 min.

moderator

Floris Uleman

TNO

Sander Dijkhoff

Stedin

Stefan Kop

Spectral

Mike ten Wolde

TenneT

Session Topics:
  • Flexibility & how to support the grid
  • Scenario studies regarding grid flexibility
  • Role of batteries in congestion management

11:50

Scaling Down to Scale Up: The C&I Energy Storage Market

presentation

15 min.

Bouke van der Weerdt

Huawei

Session Topics:
  • Evolution of the business case 
  • Technology growth in C&I
  • Safety, Risk Considerations

12:05

Price Volatility as an Opportunity: Participation of Storage in the Power Trade Market

presentation

20 min.

Jesse Hettema

Aurora Energy Research

Session Topics:
  • Explanation of different markets that a battery can trade on (Day-ahead, Intraday (incl. GOPACS), FCR, aFRR (capacity & energy)
  • How revenue stacking of these different markets/value streams work
  • How do you decide to trade on what market at what point?
  • How the value is expected to shift over time
  • From FCR and aFRR capacity (which you can group under capacity markets) currently
  • To day-ahead and intraday (which you can group under energy arbitrage) towards 2030 and beyond

12:25

Monetizing Intraday Volatility for Flexible Assets

presentation

20 min.

André Bosschaart

Montel Analytics

Session Topics:
  • Evaluating strategies for maximizing revenue stacks
  • Capturing value over time
  • Leveraging data for real-time decision-making and trade-offs

12:45

Networking Lunch

Session Topics:

Session 3

From Theory to Practical Business Case Studies

14:10

Applying the Theory: Practice Dispatching your Storage System

50 min.

Battery Optimization Gamification: Learn in a playful way to use your Battery Energy Storage System in different energy markets

Jan Willem Zwang

Stratergy

Session Topics:

15:00

Conceptualizing Value: In Depth Case Studies

presentation

20 min.

Oliver Schmidt

Imperial College London

Session Topics:
  • Categorizing storage services by value-add
  • Determining the cost of providing these services
  • Optimizing revenues by revenue stacking
  • Cross learnings from the UK market

15:20

Battery Storage Revenues: Future Routes To Market

presentation

20 min.

Lars Rupert

Giga Storage

Session Topics:
  • Utility-scale storage capacity: Larger batteries require deeper markets
  • Routes to market: spreading your risks through battery slicing
  • Deployment by optimizing the Optimizers
  • Battery revenue simulation models & the reality

15:40

Business Case Study: Co-located Energy Storage Projects

presentation

40 min.

Remco Boersma

Ventolines

Marnix Paanakker

ABO Wind

Matthias Wieseler

Ventolines

Session Topics:
  • Key learnings, challenges and best-practices
  • Discover practical lessons learned from co-located storage projects. Our expert presenters will guide you through their case studies, sharing their extensive experience in the field

16:20

Afternoon Networking Break

Session Topics:

Session 4

The Future of BESS: Optimization & End of Life

17:00

Role of Batteries in Decarbonizing the Electricity Grid

presentation

15 min.

Ibtihal Abdelmotteleb

Rabobank

Session Topics:
  • Overview of the role of batteries in the grid and solutions batteries could provide
  • Available revenue streams for Europe and future expectations
  • Suggestion of battery deployment to include more RE in the grid, and to stabilize

17:15

Unlocking Balancing Management Revenue Streams: How To Optimize Your Storage Systems in the Benelux

presentation

15 min.

Hubert Penn

Dexter Energy

Session Topics:
  • Deep dive into market prices that are relevant for trading storage systems
  • Deep dive into different trading strategies - Explain 3 different strategies (FCR, imbalance, FCR+imbalance)
  • How to best combine and optimize strategies

17:30

Call to Action: Assessing Different Storage Scenarios for the Future

presentation

15 min.

Mike ten Wolde

TenneT

Session Topics:
  • Call to action: a look into the future and proposed solutions
  • Critical implications for the grid when introducing RE-solutions (balance, congestion)

17:45

Conference Wrap-Up

presentation

15 min.

Highlights and takeaways

Session Topics:

18:00

Gastro-Networking Event: Bites & Business

Additional registration is required. 

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Kevin Strietman
Project Manager

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
Lon Stappers
Business Developer

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Sabine Dhevaraj
Project Coordinator

For practical questions regarding our activities:

[email protected]