Solarplaza Summit | Energy Storage Spain

Thursday 24 October 2024

Program


08:30

Registration & Welcome Coffee

45 min.

Session Topics:

09:15

Welcome by Solarplaza

15 min.

Session Topics:

Session 1

The Energy Storage Challenge: Vamos!

09:30

Energy Storage: Research, Innovation, Investments, Risks

presentation

25 min.

Building and expanding a market for the energy transition is pioneering work, how can the industry break through the glass ceiling and expand the market for energy storage?

Alberto Toril

Breakthrough Energy

Session Topics:
  • Opportunities for investments
  • Overview of research and innovation

09:55

Market Outlook: Spain in The Context of Europe

presentation

25 min.

This session zooms in and out to provide a clear picture of the Spanish storage market, situated within the wider European context. Understand quickly the numbers on existing and forecasted storage deployment.

Session Topics:
  • Market forecast (MW installed and Bn€ invested)
  • Overview of challenges and upcoming opportunities

10:20

Strategy & Brainstorm: How To Leverage Regulations For Growth

panel

40 min.

Spain's energy storage regulations are advancing rapidly. Learn what are the incoming opportunities from regulatory updates and gain insights into how multiple stakeholders - including developers, investors, and EPCs - are interpreting updates to the legislation and making it work for them.

Session Topics:
  • Tenders, Auctions
  • Translating legal updates into opportunities
  • Ground-up examples that work

11:00

Morning Networking Break

Session Topics:

Session 2

Technical Feasibility: Solutions & Innovations to Energy Storage

11:45

Gridlock to Grid Flow: TSOs Initiatives To Reduce Grid Congestion

presentation

25 min.

Gain valuable insights into grid congestion issues and planning strategies from transmission system operators (TSOs). Understand TSO flexibility assessments, including their methodology and deadlines.

Session Topics:

12:10

Energy Storage As A Solution To The Grid: Congestion, Curtailment, Investment

panel

45 min.

This discussion highlights and tackles the upcoming challenge of grid congestion through the lens of energy storage. Here, various perspectives critically analyze the role of energy storage as a potential solution, and the technical, economic, legal, and ecological aspects are considered.

Session Topics:
  • Mitigations and solutions for ensuring and maximizing grid connection capacities

12:55

Project Building: Technical Insights & Considerations

presentation

20 min.

Understand all the requirements that need to be considered in building an energy storage project from scratch!

Session Topics:
  • Project Dimensioning
  • Required Area Calculations
  • Typical Storage Configurations
  • Behind the meter vs Front of the meter

13:15

Lunch Networking Break

Session Topics:

Session 3

Economics of Energy Storage Supply and Demand: Business Cases

14:30

Energizer: Networking Game

15 min.

Session Topics:

14:45

Monetizing Energy Storage and Conceptualizing Value in Spain

presentation

25 min.

Oliver Schmidt

Imperial College London

Session Topics:
  • Categorizing storage services by value-add
  • Determining the cost of providing these services
  • Optimizing revenues by revenue stacking

     


15:10

Potential Routes To Market: Mapping Battery Storage Revenues

presentation

25 min.

Session Topics:

15:35

Surfing the Waves of Price Volatility

presentation

25 min.

Session Topics:

16:00

Afternoon Networking Break

Session Topics:

Session 4

Energy Storage: Making It Work

16:45

Cross Learning Across The Pond: Project Financing

presentation

25 min.

Joshua Murphy

Econergy

Session Topics:

17:10

2025 to 2030: What Is In Store For Spain

panel

40 min.

Join industry experts for a multidisciplinary discussion on the future of energy storage in Spain. Gain comprehensive insights into the key strategies that will pave the way for the future. The discussion will end with stakeholders outlining concrete steps for 2024 that will define the next half-decade.

Raúl García Posada

ASEALEN

Session Topics:
  • Perspectives and expectations for finance and bankability
  • How best to integrate international expertise in Spanish energy storage

17:50

Closing Remarks

10 min.

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Dee Yon Chng
Project Manager

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
Carmen Collantes de Terán
Business Developer

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Domenica Rodà
Event Manager

For practical questions regarding our activities:

[email protected]