Solarplaza Summit | Agri-PV

Wednesday 18 September 2024

Program


09:30

Welcome Words by Solarplaza

presentation

10 min.

Session Topics:

Session 1

Growing and Scaling Agri-PV: A Shared Industry Vision

09:40

Opening Keynote: It’s Time To Scale

presentation

20 min.

In the coming decade, Agri-PV projects are forecasted to make the jump from megawatt to gigawatt scale globally. Having experienced a far evolution from its beginnings as an innovative idea, the Agri-PV industry now faces its greatest challenge yet: scaling. Join us for this invigorating opening keynote, where the biggest players in the Agri-PV market highlight the opportunities ahead.

Session Topics:
  • Introduction the key blocks crucial for scaling: growing regulation, economic viability, technical advancement, awareness, and acceptance 
  • Best practices on how to optimize Agri-PV project development

10:00

From Policy To Practice: How European Guidelines are Shaping Agrivoltaics

presentation

15 min.

Session Topics:
  • Policy overview on a European Level & National Level
  • Pinpointing key policies to set the scene for the following discussion

10:15

Strategy & Brainstorm: How To Leverage Regulations For Growth

panel

25 min.

Considering the current policies and regulations, this roundtable takes an optimistic perspective. Learn how multiple stakeholders - including developers, investors, and farmers - are interpreting this legislation and making it work for them.

Session Topics:
  • Translating legal updates  into opportunities
  • Ground-up examples that work
  • How we can collaborate to scale Agri-PV
  • CGR Use Cases 

10:40

Morning Networking Break

Session Topics:

Session 2

Are We Ready To Grow? Market Acceptance

11:20

Awareness and Engagement: The Farmer’s perspective

panel

40 min.

Featuring farmers with three distinct profiles at different phases of agri-pv acceptance, this discussion centres on some crucial questions. What does it take for a farmer to engage in agri-PV, and why would they choose to do so? Who do they choose to partner with, and for what purpose and vision? 

Session Topics:

12:00

Cultivating Consensus: Boosting Agri-PV Awareness and Acceptance in Europe

panel

40 min.

This roundtable discussion reflects on, and evaluates, the progress and efforts carried out by participating partiers to build trust and create a dialogue with policy makers; support the harmonisation of national frameworks.

Session Topics:

12:40

Transformation and Potential: France’s Journey

presentation

30 min.

Having grown into the largest agri-PV market of Europe, France, and its journey from innovation tenders to establishing clear regulatory frameworks in 2023, offer invaluable lessons.

Session Topics:

13:10

Networking Lunch

Session Topics:

Session 3

The "Green Economy": A Look Into The Technical and Economic Feasibility of Agri-PV

14:40

Cost Efficiency: To Grow Locally or Source International Supply Chains

presentation

15 min.

Session Topics:

14:55

Technological Overview: Getting To Where We Need To Be

panel

45 min.

A future-forward panel that is based on a thought-provoking question intended to tease forth a friendly debate: “If we place ourselves 10 years further into the future of the Agri-PV industry, what is the main technology that can deliver in scale?"

moderator

Miguel Herrero

PVcase

Session Topics:
  • Current and Expected CAGR / LCOEs
    Macro and Microtrends and innovations in Agri-PV, juxtaposed against the potential test of time
  • How do we build on the tech modularity of PV to create competitive agri-PV
  • Introduction of Agriculture and agri tech equipment: water management, sensors, etc… what to expect from an AgriPV system in 15 years?

15:40

Afternoon Networking Drinks

Session Topics:

Session 4

Looking Ahead To Work Back: Further Improvements

16:30

It’s Not Too Early For Agri-PV: O&M Considerations

presentation

35 min.

O&M has the most value when it is incorporated into the earliest design phase. Learn, through a presentation and workshop from leading O&M players, how looking ahead can save you money, now.

Session Topics:

17:05

Widening The Playing Field: Agri-PV Added Value

panel

40 min.

Exploring the untapped value of AgriPV, through different perspectives and experiences

moderator

Emilien Simonot

Lightsource bp

Audrey Juillac

Fédération Française des Producteurs Agrivoltaiques (FFPA)

Session Topics:
  • How can we value Agri-PV products appropriately? Power and food?
  • Experience so far:
    • AgriPV food products
    • AgriPV PPAs
  • How do we share this value?
  • Where do we see Agri-PV 15 years from now?

17:45

Closing Remarks

presentation

15 min.

Session Topics:

18:00

Networking Drinks & Networking Joint Dinner Agri-PV & Floating PV

Session Topics:

Need any help?

We got you. Send out an email to our team and we are here to help.

Dee Yon Chng
Project Manager

For questions about the program and content of the event:

[email protected]
Lon Stappers
Business Developer

For questions regarding partnership opportunities:

[email protected]
Sabine Dhevaraj
Project Coordinator

For practical questions regarding our activities:

[email protected]